AZ INTESTAL TABLETTA KIVÁLÓAN ALKALMAS TÖBBEK KÖZÖTT A HASMENÉS TÜNETI KEZELÉSÉRE

Mi a hasmenés?

A hasmenés az emésztőrendszer zavarának egyik tünete lehet. Akkor beszélhetünk hasmenésről, ha a széklet állaga lazábbá vagy folyékonnyá, akár vízszerűvé válik és naponta háromnál többször jelentkezik. Mindkét feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy a hasmenés tényét megállapíthassuk. Két típusát különböztethetjük meg.

A 4 hétnél rövidebb ideig tartó heveny hasmenést, és az ennél tovább fennálló krónikus hasmenést. A heveny hasmenés meglehetősen gyakori, legtöbbször néhány napig tart és általában otthon kezelhető. Leggyakrabban vírusok, baktériumok vagy ételmérgezés okozza. A 4 hétnél tovább fennálló, krónikus hasmenés hátterében gyakran bélbetegség vagy bélműködési zavar áll, amely rendszerint részletes kivizsgálást és orvosi kezelést igényel.

 

Milyen tünetei lehetnek?

A hasmenésnek számos különböző tünete lehet. Ez leginkább attól függ, hogy mi váltja ki a hasmenést. Heveny hasmenés mellett jelentkezhet hányinger, hányás, hasi fájdalom, hasi görcs, puffadás, hőemelkedés, láz. Krónikus hasmenést okozó betegségeknél komolyabb tünetek is felléphetnek: fogyás, véres széklet, gyermekeknél növekedés elmaradás, vérszegénység, bőrbetegségek, csontritkulás. Hasmenés során, főképp heveny hasmenés esetén, viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű folyadék távozik a széklettel, ami megfelelő folyadékpótlás hiányában kiszáradást okozhat. Fontos, hogy mindig figyeljünk,

különösen gyermekeknél és időseknél, a kiszáradásra utaló jelekre, hiszen akár súlyos állapotokhoz is vezethet. A kiszáradás jele lehet a száraz nyelv, fejfájás, szédülés, gyengeség, aluszékonyság, vizelet mennyiségének csökkenése, emelkedett szívfrekvencia.

 

Milyen tünetek esetén forduljunk azonnal orvoshoz?

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz amennyiben

• a széklet vért tartalmaz (friss, piros vagy alvadékos vér)

• a széklet fekete

• a székletben genny jelenik meg

 a hasmenés tartósan magas lázzal jár

 a hasmenés több, mint 24 órája fennáll

 a kiszáradás jeleit észleljük 

 

 

> Hogyan alkalmazzam az Intestalt?

Érdekel, megnézem>>

>Letölthető anyagok

magyar_gyogyszer_logo